Hasle Universal Hotel / Ghilardi + Hellsten Arkitekter AS


Hasle Universal Hotel / Ghilardi + Hellsten Arkitekter AS

© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe+ 33

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. Work and leisure merge, this irreversible cultural change prompts us to recalibrate or even completely rethink traditional building types. We are seeing an increase in demand for more open and flexible buildings to satisfy a rapidly changing real estate market. Hasle Universal is a hotel and office building developed as a platform for such reformulation. The structure is designed for a change of use, allowing a modernization of the program at any time, but without compromising the spatial qualities and the main technical requirements.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The building currently houses the Quality Hotel Hasle Linie, the K7 office concept, comprising the entertainment brand Nent Group, and the Sterk Helse fitness center located in the base.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Urban catalyst. Hasle Universal is designed for commercial uses which are to serve and activate the Hasle Linje district. The building and its program, including its exterior spaces, are widely open to the public, inviting neighbors to take advantage of the spaces and its equipment on the lower levels. Three main entrances and a fully transparent ground floor connect all sides of the environment to the interior. The building negotiates the height differences on the site, providing two exterior connections and one interior connection between the upper and lower levels, connecting the residential and commercial areas of the neighborhood.

Ground floor Plan
Ground floor Plan

Celebrate the industrialist. The hotel facade, inspired by the industrial history of the site, is a unitary facade system. Its repetition and simplicity derive from the concept of universal space and flexible use. The facade of the office volume explores the concept of regularity and repetition, with prefabricated windows and wood-veneered facade panels. The paneled grille, with equal dimensions for horizontal and vertical widths, allows generous daylighting conditions on all floors, while the wood veneer creates a soft and gentle contrast to the volume of the hotel and the buildings adjacent neighbors.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Public lobby. The ground floor of the building contains a generous mixed-use hall which connects the three main entrances. The lobby acts as the heart of the building, linking all the programs on the ground floor with the public and the upper floors. The various areas of the lobby are regularly rearranged for a variety of activities and events. The end part of the lobby acts as an air-conditioned street, dividing the building into two hotel and office volumes. With the main conference room located on the ground floor, all other spaces benefit from the generous ceiling height, creating an “industrial space” atmosphere throughout the floor.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Durability. Thanks to the universal sizing of floor heights and overall volume, the building becomes truly sustainable, allowing future transformations to occur effortlessly, without demolition. The hotel has floor heights and depths suitable for offices, and the upper floors can also be used as accommodation. The consistent use of elements in all parts of the building facilitates future transformation and recycling.

© Roland Halbe
© Roland Halbe



Comments are closed.